Plant je mee

De maanden oktober en november staan in het teken van 'Plant je mee', voorheen bekend als het Vergeten Plantseizoen. In de afgelopen 30 jaar is de focus voor het planten geheel in het voorjaar komen te liggen en is het najaar als tuinseizoen naar de achtergrond verschoven. Dat is een gemiste kans, want het najaar is de ideale periode voor de aanplant en andere werkzaamheden in de tuin. 

Campagne

Tijdens Plant je Mee zijn er van 1 oktober t/m 30 november allerlei handige tuintips te ontdekken. De herfst is het ideale seizoen voor de aanplant en andere werkzaamheden in de tuin. Tijdens deze maanden is de bodem nog relatief warm, maar ook vochtig. Daardoor kunnen je planten voor de winter goed wortelen en in ‘slaapstand’ gaan. Wanneer het voorjaar aanbreekt kan de groei dus direct beginnen en geniet je al snel van een groene en bloeiende tuin.

Deze en nog veel meer tips vind je op de website van Plant je mee. Naast tips voor in de tuin vind je hier ook allerlei video's, blogs én een kalender met leuke activiteiten bij jou in de buurt!

groep mensen zet planten in de straat

Voordelen van de najaarsplant

 1. Water geven

  Het grootste verschil tussen voor- en najaar is natuurlijk het weer. In de afgelopen jaren hebben we vaak een droge lente gehad waarin we jonge plantjes soms wekenlang water blijven geven. In de herfst regent het gewoonlijk meer dan in het voorjaar en is de luchtvochtigheid hoog. Ook zijn de nachten langer en ligt er meer dauw. Dat betekent dat je planten minder snel uitdrogen, en het scheelt zowel gebruik van kraanwater als lopen met de gieter.
   

 2. Wortels ontwikkelen

  In het najaar is de bodem nog opgewarmd door de zomer en zullen de planten beter aanslaan. Bomen, struiken, vaste planten en bollen kunnen makkelijker worden geplant of verplant omdat ze in ‘slaapstand’ zijn. De grond heeft meer tijd om aan de wortels te plakken en de wortels hebben meer tijd om zich te ontwikkelen. Zo kunnen ze makkelijker voeding en water opnemen op momenten dat het moeilijk wordt.
   

 3. Winterslaap

  Een voordeel ten opzichte van planten in het voorjaar is dat de planten zich in het najaar al aan het voorbereiden zijn op de winter door onder meer voedingsstoffen op te slaan in wortels en takken.
  In de warme bodem zullen ze voor de winter wel wortelen, maar weinig energie steken in het maken van nieuwe scheuten. In tegenstelling tot het voorjaar zijn planten die in het najaar gekocht worden volledig ontwikkeld.
   
 4. Vaste planten

  In het begin van de herfst kun je alles wat je in een pot koopt in de tuin zetten; dat heeft dan mooi de tijd om voor de winter vast te wortelen. Vaste planten en bloembollen kun je in het najaar tegelijkertijd planten. Planten die met kluit worden verkocht of met schoongespoelde wortels, zijn juist geschikt om in de tweede helft van het najaar te planten.
   
 5. Volle grond

  Zodra de planten in rust gaan, in oktober, kunnen bomen, heesters en vaste planten uit de vollegrond gerooid worden. Kwekers slaan deze planten op voor levering in het hele winterhalfjaar. In de herfst is daarom bij kwekerijen het aanbod van leverbare bomen, heesters, rozen en haagplantsoen groot. De planten kunnen meteen op hun eindbestemming de grond in. Ze gaan dan niet meteen groeien, maar de grond rondom de kluit krijgt de tijd om goed contact te maken met de wortels. Plantmateriaal uit de vollegrond is vaak goedkoper dan in container gekweekt materiaal.
   
 6. Verbeter de biodiversiteit

  Wie in het najaar op slimme wijze aan de slag gaat, kan het hele jaar door genieten van een mooie en levendige tuin. Bovendien is een mix van planten niet alleen mooi om te zien, maar ook goed voor de biodiversiteit!
   
 7. Een levende tuin begint bij de bodem

  De bodem is misschien wel het belangrijkste onderdeel van jouw tuin: goede grond zit vol met leven en dat vormt weer de basis van een levende tuin. Ruim een kwart van de biodiversiteit op aarde leeft in de grond. En al die kleine beestjes vormen het voedsel voor graag geziene tuinvogels en andere dieren. Door te zorgen voor een rijk bodemleven krijg je gezonde vitale planten en (fruit)bomen in de tuin. Vitale bodems slaan bovendien CO2 op en kunnen water zuiveren en vasthouden.
Beeld: ©Beeldbank van de leefomgeving