NK Tegelwippen

Van maart t/m oktober spelen we het NK Tegelwippen. Welke gemeente wipt de meeste tegels en vervangt ze door groen? Natuurlijk draait het kampioenschap niet alleen om rivaliteit, maar heeft het een hoger, gemeenschappelijk doel. Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Nederland meer klimaatbestendig, behaaglijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier!

Waarom?

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of je kelder inlopen. Meer groen gaat dit tegen.

Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid.

Uit het recente rapport van het IPCC blijkt dat de gevolgen van klimaatverandering nog ernstiger zijn dan gedacht. Het is niet alleen zaak dat de CO2-uitstoot drastisch aangepakt wordt, maar ook dat we ons fundamenteel aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. We moeten het samen doen, op grote én kleine schaal.

Tegels hebben heel nadelige gevolgen voor de biodiversiteit. En met het veranderende klimaat en de opwarming van steden zijn ze onwenselijk. Met het jaarlijkse kampioenschap krijgen gemeenten en overheden een push om aan de slag te gaan.

                   - ​Lodewijk Hoekstra, TV-tuinman en ambassadeur van het NK Tegelwippen

Waarom liggen er zo veel tegels in ons land?
Tegels zijn keihard. Ze laten geen regendruppels door.
Als het warm is maken de tegels het nog warmer.
Dieren en insecten vinden dat niet fijn.
Wippen dus die tegels!
Dan kunnen we de bodem als spons gebruiken.
Blijven we koeler en wordt de bodem weer groener.
En dan komen de dieren vanzelf weer terug.
Kijk voor meer informatie op NK-tegelwippen.nl

Meer weten?

Wil je meer informatie over het NK Tegelwippen of wil je jouw gemeente alvast inschrijven voor de volgende editie? Ga dan snel naar www.nktegelwippen.nl! Op deze website kun je ook alle verschillende poules en tegelstanden bekijken én vind je allerlei tuintips en inspiratieprojecten om inspiratie op te doen.