Het Vergeten Plantseizoen
De hele maand oktober staat in het teken van het Vergeten Plantseizoen. In de afgelopen 30 jaar is de focus voor het planten geheel in het voorjaar komen te liggen en is het najaar als tuinseizoen naar de achtergrond verschoven. Dat is een gemiste kans, want het najaar is de ideale periode voor de aanplant en andere werkzaamheden in de tuin.
Campagne
Tijdens het Vergeten Plantseizoen is er voor elke dag in oktober een handige tuintip te ontdekken. Weet jij bijvoorbeeld al wat een vlinderkastje is? Of wist je dat je met de 'wilde wingerd' (een krachtige klimplant) een spectaculair gekleurde herfstmuur kan maken?
Deze en nog veel meer tips vind je op de website van het Vergeten Plantseizoen. Naast tips voor in de tuin vind je hier ook allerlei video's, blogs én een kalender met leuke activiteiten bij jou in de buurt!
Hoi ik ben Anne en we zijn hier op een schoolplein in Arnhem, hartje herfst, allemaal tegels eruit aan het slopen omdat we een prachtige tuin gaan aanleggen. Want alles dat we nu doen, gaat prachtig bloeien in het voorjaar.
Wist je dat het najaar hét moment is om aan de slag te gaan met planten in jouw tuin? Er zitten heel veel voordelen aan in de herfst aan het planten gaan. Je kan niet alleen planten in de grond zetten, maar ook bloembollen. De grond is namelijk nog warm, dus alles kan goed gaan wortelen, en in het voorjaar kan het meteen gezond weg gaan groeien. Een ander voordeel is dat je veel minder hoeft te sproeien. We hebben steeds vaker te maken met droge zomers en een droog voorjaar en dat scheelt dus heel erg veel water geven.
In de herfst is de bodem lekker warm en vochtig en heb je er eigenlijk geen omkijken naar. Je kan echt van alles planten in het najaar, maar het allermooiste effect krijg je als je een mix maakt van zowel voorjaarsbloeiende bollen en zo'n prachtige herfstbloeier zoals bijvoorbeeld een anemoontje en een mooie zomerbloeier zoals oregano.
Eigenlijk moet je gewoon even kijken wanneer wat bloeit, zodat je bijna een jaar rond wel iets hebt staan dat kleur geeft.
Nou, we zijn hier nog wel even bezig, en ik ben heel benieuwd hoe het in het voorjaar eruit gaat zien.
Waarom in de herfst planten?
-
Voorsprong op de lente
Door aan te planten in de herfst, kunnen de wortels goed aarden en geniet je in het vroege voorjaar al van ontluikend groen. Je doet jezelf dus een groot plezier en bespaart werk op een later moment.
-
Minder waterverspilling
In de afgelopen jaren is er vaak een droge lente geweest, waarin je jonge plantjes soms wekenlang water moet geven. In de herfst zijn de nachten langer en vochtiger, wat kostbaar water geven scheelt. De bodem is daarnaast nog warm van de nazomer en daardoor slaan de planten beter aan. -
Planten zijn klaar voor de winterslaap
Bomen, struiken, vaste planten en bollen kunnen makkelijker worden geplant of verplant in de herfst omdat ze daarna in ‘winterslaap’ gaan. De grond heeft meer tijd om aan de wortels te plakken en de wortels hebben meer tijd om zich te ontwikkelen, ze komen in het voorjaar extra sterk terug.
-
Herfstbloei voor biodiversiteit
Ook in het najaar, wanneer veel tuinen ‘winterklaar’ worden gemaakt, kan een tuin er mooi uitzien, zegt plantendeskundige Margareth Hop van Actifolia. ‘Sommige planten bloeien juist in het najaar mooi, zoals de herfstaster, besheesters en siergrassen. Een volwassen klimop heeft in oktober bloemen en dat is belangrijk voor heel veel insecten. Het is de laatste mogelijkheid om nog even ‘bij te tanken’ voor de winter.’
-
Klimaatverandering
‘Een gevolg van de klimaatverandering is dat de neerslag die in de zomer valt, vaak hevig en lokaal is’, zegt Steenbreek-directeur Roel van Dijk. ‘Voor nieuwe aanplant in het voorjaar is dat niet gunstig. Een ander actueel aandachtspunt is extreme droogte, waardoor tuinbezitters vaker en langer de tuin sproeien met kraanwater. Het is daarom minder wenselijk om in het voorjaar te gaan planten.’
-
Prachtige nazomermaanden
Gelukkig lenen september en oktober zich tegenwoordig tot prachtige nazomermaanden waarin je ook heerlijk buiten kunt zijn!